Website migratie zonder verlies van resultaten

Het verhuizen van een website brengt grote risico’s met zich mee. Built on Success heeft de ervaring in huis om eventuele negatieve gevolgen voor je posities in de zoekmachines, als gevolg van het verplaatsen en wijzigen van je website, te verminderen.

zo blijf je vindbaar na een website migratie

Een website migratie kan om verschillende redenen plaatsvinden. Het veranderen van het adres van je website brengt echter grote risico’s met zich mee als je al vindbaar bent in de zoekmachine.

Er hoeft geen sprake te zijn van een verhuizing van de website naar een nieuw domein, maar meestal is dit wel het geval. Bijvoorbeeld wanneer er gekozen wordt voor een nieuwe domeinnaam. Maar ook het installeren van een SSL-certificaat in een website is in feite een website migratie.

De gevolgen van een slechte website-migratie:

 1. Website langdurig uit de lucht
 2. Zoekresultaten zijn plotseling onvindbaar
 3. Zoekresultaten linken niet meer naar je pagina’s
 4. Bestellingen op eCommerce platformen komen niet meer aan
 5. Bronnen op de website en daarbuiten worden niet meer ingeladen
 6. Linkverwijzingen naar je pagina’s op andere websites en social media werken niet meer
 7. Je advertenties in nog lopende campagnes verwijzen niet meer naar je pagina’s
 8. Koppelingen, (zoals betaalsystemen), en licenties zijn niet meer actief
 9. Imagoschade bij langdurige uitval van de website
 10. Het bedrijf is niet bereikbaar via de website
 11. Extra kosten voor schadeherstel SEO
 12. Er ontstaan beveiligingsrisico’s

Het herstellen van de organische vindbaarheid in de zoekmachines kan een flinke extra investering betekenen en kan een langdurig verlies van omzet betekenen. Komt er een belangrijk deel van de jaaromzet van een bedrijf uit de organische vindbaarheid? Dan kan dit betekenen dat een bedrijf gedwongen wordt om personeel te ontslaan.

Om die reden is ook het uitvoeren van een redesign in de meeste gevallen onverstandig. Een webdesigner moet op de hoogte zijn van de risico’s die spelen bij het maken van grote veranderingen aan een website. Belandt er een aantrekkelijke aanbieding van een webdesign bureau in je inbox? Probeer er dan achter te komen of je te maken hebt met een betrouwbaar webdesign bureau. Twijfel je aan de expertise van het webdesign bureau? Neem dan geen risico en ga niet op de aanbieding in.

Hoe kan ik mijn website verhuizen?

Een website verhuizen doe je door eerst een backup te maken van je website en alle inhoud, zoals deze op de pagina’s staat. Naast de backup van je websitebestanden wil je alle informatie, zoals je teksten, ook los hebben opgeslagen. Zet alle informatie overzichtelijk in een bestand en vermeld erbij waar deze op de pagina stond vermeld.

Vervolgens moet er een grote inventarisatie worden gemaakt van alle linkverwijzingen in- en rondom de websitepagina’s en van alle (media)bronnen die bij de website worden aangeroepen. De verwijzingen, in de vorm van URL-adressen, zet je in een grote datasheet. De sheet is een ‘redirect-map’, waarbij je in kolommen in kaart brengt hoe alle verwijzingen van de oude naar de nieuwe adressen moeten worden gemaakt.

De redirect-map vormt een essentieel onderdeel van de website migratie, want het niet goed doorverwijzen van oude adressen naar hun nieuwe locaties, kan grote gevolgen hebben voor de weergave van pagina’s en media op- en rondom de website en daarmee kan ook grote schade worden gedaan aan de organische vindbaarheid en eventueel aan lopende advertentiecampagnes.

Wanneer er sprake is van een grote website of webshop, dan is het vanuit een effici├źntie-overweging verstandig om de pagina’s te laten lezen (‘crawlen’) door speciale software die de teksten voor jou uit de pagina’s kan halen. Dit is doorgaans een ingewikkeld en kostbaar proces, dat absoluut niet kan worden uitgevoerd door een onervaren websitemigratie-specialist.

De grootste fouten ontstaan tijdens de uitvoer van eenvoudige saaie taken, die vaak veel werk zijn om uit te voeren. Om deze reden mag migratiewerk niet door een website-ontwikkelaar worden uitgevoerd, zonder dat er sprake is van toezicht en controle door een ervaren SEO specialist.

Ook het werk dat door geautomatiseerde processen wordt uitgevoerd moet nauwkeurig op fouten worden gecontroleerd. Het risico van automatiseren is dat er laksheid ontstaat en dat de controle op de ‘output’ van het proces verdwijnt.  

Hoe lang duurt een websitemigratie?

De voorbereiding op een migratie kan weken-, soms wel maanden duren. Dit komt omdat er voorzichtig moet worden omgegaan met alle te nemen stappen. De duur van de voorbereiding en het migratiewerk zelf is afhankelijk van de hoe groot de belangen zijn, de complexiteit van de website en het backlink- en mediaprofiel om de website heen. Deze factoren zijn vanzelfsprekend ook van invloed op de uiteindelijke kosten voor de website-migratie.

Zijn de organische zoekresultaten belangrijk voor de omzet van je bedrijf? Voer een website-migratie dan niet uit, zonder een professionele SEO specialist in te schakelen. Built on Success geeft je graag advies over het migreren van je website, zonder daarbij onnodig het risico te lopen op een verlies van resultaten.

Is je website aan vervanging toe?

Ontdek binnen 1 week wat de huidige staat is van je website. Vraag direct een websitekwaliteitscheck aan om te ontdekken of het verstandig is om je website te laten vervangen door een High Performance Website van Built on Success.

KORTING

Website kwaliteitscheck

20%

per sitebeoordeling

 • Beoordeling binnen 1 week
 • Strategisch maatwerk advies rapport
 • Geen verdere verplichtingen

Online ICT-product development

strategy-First SEO Consultancy

Dave Leeflang aan de telefoon met een klant van Built on Success

Alles voor je Online ICT project

Projectplanning, ontwikkeling, oplevering, onderhoud, training, optimalisatie en promotie.

Scroll naar top